REŠEVANJE TEŽAV Z DOLŽNIKI

Pomanjkanje časa in prevelik obseg dela so pogosto glavni razlog, da podjetja in podjetniki premalo pozornosti namenjajo učinkoviti izterjavi svojih dolžnikov.

Dandanes se podjetja pri poslovanju srečujejo z vrsto težav, a vendarle je plačilna nedisciplina še vedno ena od rak ran slovenskega gospodarstva. Kljub dejstvu, da se o njej govori že leta in leta, v zadnjih letih gospodarske krize še toliko bolj, ugotavljamo, da podjetja in podjetniki pri sklepanju poslov oziroma izbiranju poslovnih partnerjev še vedno pogosto ponavljajo ene in iste napake. V želji po pridobitvi posla ne preverjajo potencialnega poslovnega partnerja ter tako prevzemajo tveganja, da po končanem poslovnem sodelovanju ne bodo prejeli plačila za opravljeno delo ali storitev.

denarpredelana (1)

Z NOVIM STEČAJNIM ZAKONOM BI OMEJILI ŠPEKULANTE

Po poročanju MMC RTV SLO naj bi novela stečajnega zakona omejila število tako imenovanih špekulativnih osebnih stečajev, kjer dolžniki dosežejo odpust dolgov, a pred njihovo razglasitvijo uspešno skrijejo premoženje.

Inštitut osebnega stečaja se je v svojem namenu izrodil, opozarja pravosodni minister Goran Klemenčič. Namesto da bi služil odpustu dolgov za poštene, a nesrečne dolžnike, ga predvsem zlorabljajo drugi. “Ker je vse več takšnih ali drugačnih špekulantov, pripadnikov gospodarske in še kakšne druge elite, ki ta institut uporablja zato, da se zaščiti pred rubežniki,” je dejal.

shutterstock_171163691

SLOVENSKA PLAČILNA DISCIPLINA JE NA DNU

V rubriki 24UR Fokus so razkrili tragične osebne zgodbe. Dobavitelj za podjetje Tukano, ki prodaja hrano za živali, pripoveduje: “Dolžni so mi 27.000 evrov, ne znate si predstavljati, kaj to pomeni. Krhajo se družinske vezi, vse gre navzdol.” Denar za preživetje si sposoja od znancev, medtem ko prosi za svoj denar, a prošnje ne zaležejo. Lastnik Tukana denar skriva pred davkarijo. Po podatkih zaposlenih izčrpava podjetje in denar pretaka na račune v tujini. Zaradi slabega stanja pa Tukanove trgovine zapira.

pop