SLOVENSKA PLAČILNA DISCIPLINA JE NA DNU

 

V rubrikI 24UR Fokus so razkrili tragične osebne zgodbe. Dobavitelj za podjetje Tukano, ki prodaja hrano za živali, pripoveduje: “Dolžni so mi 27.000 evrov, ne znate si predstavljati, kaj to pomeni. Krhajo se družinske vezi, vse gre navzdol.” Denar za preživetje si sposoja od znancev, medtem ko prosi za svoj denar, a prošnje ne zaležejo. Lastnik Tukana denar skriva pred davkarijo. Po podatkih zaposlenih izčrpava podjetje in denar pretaka na račune v tujini. Zaradi slabega stanja pa Tukanove trgovine zapira.

Peter Malenšek ima podjetje v Sloveniji in v Nemčiji. V delavnici nam pokaže 12 avtomobilov, ki so trenutno na popravilu. Od 12 vsaj za 3 avtomobile račun za popravilo ne bo plačan v roku. Vprašali smo ga, kako je v Nemčiji? Kako je tam s plačili, plačilnimi roki?

Govorili so tudi z arhitektom Markom Sodjo, pokazal nam je plačilne liste, na njih pa opomin, opomin in še enkrat opomin. Neplačniki si zmišljujejo bizarne izgovore, špekulanti iščejo luknje.

Zgodbe naših sogovornikov potrjuje statistika: V Sloveniji vsako podjetje v povprečju izgubi 3,1 odstoka zaradiplačilne nediscipline! Na lestvici plačilnega tveganja smo med slabšimi v Evropi. Zakaj v Nemčiji, Avstriji, s katerima se radi primerjamo, lažje prideš do denarja, ki si ga zaslužil in ki ti ga nekdo dolguje? Po odgovore smo šli na Obrtno in Gospodarsko zbornico in k izterjevalcu, ki izterjave dela po vsej Evropi. Birokracija, rak rana slovenskega gospodarstva, je prezapletena, sistem je tog. Med obrtniki pa ne mine dan, ko eden od njih ni prav zaradi plačilne nediscipline primoran zapreti svoje podjetje.

 

VIR