Plačilo provizije za nepremičninsko posredovanje

15.12.2020

Zavezanec za plačilo

Glede na 3. odst. 5. člena ZNPosr plačilo za posredovanje lahko nepremičninska družba zaračuna le naročitelju na podlagi pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami. Nepremičninski agenti torej lahko provizijo zaračunajo zgolj naročniku storitve (bodisi je to kupec ali prodajalec). Kdor z nepremičninsko agencijo ni sklenil pogodbe oziroma je ni najel za izvedbo storitev nepremičninskega posredovanja, k plačilu provizije ni zavezan.

V praksi se pogosto skuša prevaliti del plačila na pogodbeno stranko, ki sicer ni naročila storitev posredovanja. Če je recimo storitev naročil prodajalec, bo že v oglasu pogosto zapisano, da je pogoj za prodajo, da kupec krije polovico (2 %) provizije. Ker nepremičninska agencije torej od kupce sicer ne more zahtevati plačila polovice provizije, se to pogosto predstavi kot pogoj nasprotne stranke in ne agencije.

Dodatni stroški

Dodatno se pasti lahko skrivajo tudi v visokih stroških, ki jih zaračunavajo nepremičninske agencije. Poleg provizije namreč agencije skladno s 25.a členom ZNPosr v pogodbi za posredovanje lahko določijo tudi plačilo za dodatne storitve, pri čemer morata biti v pogodbi opredeljeni količina in cena storitev. Pogosto so takšne storitve (sestava najemne pogodbe, izvedba primopredaje nepremičnine, sodelovanje pri prepisu naročnin, pripravo in hrambo slikovnega gradiva ipd.) nesorazmerno drage, tako da je treba pred podpisom izračunati in pretehtati ceno tudi takšnih dodatnih storitev.

Znižanje provizije

V primeru, da se naročniku zdi, da nepremičninska agencija ni skrbno opravila svojega dela in bi bilo plačilo provizije torej neutemeljeno, lahko izjemoma pride tudi do znižanja provizije.

Načeloma velja, da nepremičninska družba v trenutku sklenitve pogodbe, pri sklenitvi katere je posredovala, pridobi pravico do plačila provizije v pogodbeno dogovorjeni višini. Vendar pa je v delu OZ, ki govori o posredniški pogodbi, uzakojnena izjema, ko lahko sodišče zniža dogovorjeno provizijo. Skladno s 3. odstavkom 849. člena OZ lahko sodišče dogovorjeno provizijo na naročiteljevo zahtevo zniža, če spozna, da je pretirano visoka v primerjavi s posrednikovim trudom in njegovo storitvijo. Navedena določba torej predstavlja korektiv, ki je na voljo naročitelju v primeru, da bi bila v pogodbi dogovorjena pretirano visoka provizija v primerjavi s posrednikovim trudom (sodba Višjega sodišča v Ljubljani, opr. št. I Cpg 45/2016 z dne 4. 10. 2016).

Pri odločanju o zahtevi za znižanje provizije bo sodišče upoštevalo posrednikov trud pri opravljeni storitvi, čas opravljanja storitve in katera dejanja je posrednik izvedel. Znižanje pretirane provizije je namenjeno predvsem temu, da se močnejša pogodbena stranka ne bi bogatila na račun šibkejše stranke. Do znižanja dogovorjene provizije lahko pride le, če je dogovorjena provizija v očitnem nesorazmerju z opravljeno storitvijo. Za učinkovito uveljavitev zahtevka za znižanje plačila treba postaviti oblikovalni zahtevek pred sodiščem.

Zaključek

Nakup ali najem nepremičnine predstavlja za posameznika pomembno odločitev. V teh trenutkih je zato lažje spregledati manjše stroške, saj je naš pogled usmerjen v širšo sliko. Vseeno je treba biti pozoren tudi na stroške nepremičninskih agencij, ki lahko za kupce še dodatno podražijo nakup oziroma prodajalcem znižajo prejeto kupnino.

 
 
 
 
 
 

Pišite nam

 

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

    1. Ekspekta d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Kontakt

Ekspekta d.o.o.
Dunajska cesta 63
1000 Ljubljana

Tel.: +386 8 205 93 74
Tel.: +386 31 726 555
Faks: +386 8 205 93 73
E-mail: info@ekspekta.si

Pon - Pet: 8:30 - 17:30

 
 
 

Zvesti partnerji

Članom Obrtne zbornice Slovenije nudimo 5 odstotkov popusta na vse naše storitve in nagrade. 
 
 

Vavčerji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.